Opleiding interieurbeplanting

Wil jij graag meer praktische kennis opdoen over het professioneel verzorgen van en adviseren over beplanting in en voor bedrijven? Een goede basiskennis over dit mooie vak? Vanaf de 1e lesdag krijg je al handvaten om direct in de praktijk toe te passen!

Inhoud van de 4 daagse opleiding

De opleiding bestaat uit 3 opleidingsdagen van 8:30 uur tot ongeveer 15:00 uur en de 4e dag wordt afgesloten met een examen. We zullen jullie veel in de praktijk laten zien, ervaren en laten oefenen. We wandelen regelmatig door de kassen, waarbij we altijd openstaan voor vragen.

Examen (duur tot 13.00 – 14.00 uur, afhankelijk van de grootte van de groep)

Dit bestaat uit een theoriegedeelte (open en meerkeuze vragen) en een praktijkgedeelte.
Aan de praktijk hechten wij de meeste waarde. Wij vinden het heel belangrijk dat je aan het einde van deze opleiding de meest gangbare binnenplanten kent, herkent en weet hoe en waar je ze moet plaatsen. Wat de basisbehoeften per plantsoort zijn en je zo dus ook goed de klant kan adviseren en de planten juist kan verzorgen.
De opleiding wordt afgesloten met een examen. Bij voldoende resultaat ontvang je van ons een Certificaat: “Opleiding interieurbeplanting”.

Kosten en data

De kosten voor deze opleiding bedragen € 850,- excl. BTW.
Via de landelijke organisatie COLLAND (samenwerkingsverband tussen fondsen en regelingen in de agrarische en groene sector)
zijn er mogelijkheden voor subsidies voor leerbedrijven. Informeer via www.colland.nl of je (leer)bedrijf hiervoor ik aanmerking komt.

De data voor 2024 zijn:

April/ mei:
Donderdag 11 april = VOLGEBOEKT
Donderdag 18 april = VOLGEBOEKT
Donderdag 25 april = VOLGEBOEKT
Donderdag 2 mei = VOLGEBOEKT

Juni:
Donderdag 6 juni = VOLGEBOEKT
Donderdag 13 juni = VOLGEBOEKT
Donderdag 20 juni = VOLGEBOEKT
Donderdag 27 juni = VOLGEBOEKT

September:
Donderdag 5 september = VOLGEBOEKT
Donderdag 12 september = VOLGEBOEKT
Donderdag 19 september = VOLGEBOEKT
Donderdag 26 september = VOLGEBOEKT

Oktober:
Donderdag 3 oktober
Donderdag 10 oktober
Donderdag 17 oktober
Donderdag 24 oktober

November:
Donderdag 7 november
Donderdag 14 november
Donderdag 21 november
Donderdag 28 november

Ik heb de cursus ervaren als heel leuk en leerzaam.

Mocht er een vervolgcursus komen, hou me dan op de hoogte.

Bij Helga heb ik ook al aangegeven dat ik ook graag zou willen leren hoe je grote plantenbakken samenstelt. Welke plantkeus en op welk substraat je het zet. Hoe je de uren hiervoor berekent, etc.

Gerianne Visscher, Groenservice Noord

Het was een leuke, gezellige, en open groep,  misschien zien we elkaar volgend jaar weer, bij de verdiepings cursus dag. (Daar heb ik het met Helga over gehad).  

Ik zou het heel leuk vinden. 

Ik vond het een zeer leerzame cursus. 

Merk dat ik er elke dag profijt van heb, kijk er met veel plezier op terug. Dank jullie wel hiervoor! 

Ik vond dat Helga en jij het samen ook heel leuk deden, complimenten hiervoor. Jullie waren samen heel enthousiast en gedreven, dat was heel leuk om te zien. 

Daniëlle Jansen, Ten Brinke Interieurbeplanting

Wij hebben met 5 collega’s de opleiding interieur beplanting succesvol gevolgd. Met wat een enthousiasme geven Hetty en Helga deze cursus. Zo mooi hoe ze ons met zo veel plezier nog zoveel extra’s hebben kunnen meegeven. Veel geleerd en heel interessant om ook op de kwekerij zelf alles te zien.

Lenneke Knijnenburg, Zuidkoop De Lier

“Wij zijn gestart op 1 Juni 2023 met de opleiding interieurbeplanting.
Ik en mijn collega Sandor hebben beide totaal geen kennis van planten en het verzorgen ervan.
Het was voor ons ook een hele uitdaging.
Maar dankzij Hetty en Mira was het toch goed te volgen voor ons.
Ze brengen echt hun passie voor het vak over.
Ze namen ook de tijd om ons wat uitgebreider uitleg te geven.
Na 3 cursusdagen hadden we op 29 Juni 2023 onze examen.
We hebben er samen heel hard voor geleerd en gelukkig beide geslaagd!”

Miranda van der Wijst, Apleona Netherlands B.V.

Tijdens de opleidingsdagen behandelen we de volgende onderwerpen

Soorten systemen plus watergift in de interieurbeplanting / Kunstbeplanting / Assortiment (kennis, dit zal elke lesdag terugkomen)

Er zijn heel veel soorten systemen in de interieurbeplanting in omloop. Alleen bij bijvoorbeeld semi hydrocultuur zijn er al 4 verschillende mogelijkheden van opplanten. En er komen telkens nieuwe soorten substraat bij. Niet alle planten zijn namelijk geschikt om op hydrocultuur te zetten. Wij laten zien hoe deze verschillende systemen zijn opgebouwd en geven de voor en nadelen erbij.
Elke lesdag nemen we diverse planten door: niet alleen de Latijnse namen, maar ook vertellen we je over hun standplaats en hoe je ze moet verzorgen en snoeien en hoe je de goede plant op de juiste locatie kan adviseren.

Plantenverzorging & groeiomstandigheden/Snoeien

We leren je waar je allemaal rekening mee moet houden, alvorens je een plant in een plantenbak plaatst. Niet alle planten kunnen overal staan, bovendien willen we graag dat de planten lang meegaan in een goede conditie. Gelukkig hebben we hier invloed op! Snoeien is een belangrijk onderdeel van de dag: om de planten mooi te houden, moeten we af en toe de snoeischaar pakken. We leren je hoe en wanneer je de verschillende plantensoorten moet snoeien.

Herkennen van ziekten en plagen

We leren je om tijdig de schadebeelden te herkennen en daar direct op te anticiperen. Tegenwoordig gebruiken we op allerlei manieren milieuvriendelijke bestrijdingen tegen ongedierte, ziekten en plagen in de planten.

Klantgericht denken en handelen

Hoe ga je correct en netjes om met de klanten, je collega’s en heb je dus op een leuke manier contact met elkaar en de klant! Wij hechten veel waarde aan een fijne omgang met je klanten. Klantgericht denken en handelen is dus belangrijk. O.a. bespreken we: Hoe ga je om met afgesloten kamers, met aparte werktijden, met koffiebakken. Hoe ga je goed en informatief om met contactpersonen en ook onderling met collega’s binnen je eigen bedrijf. En er komen weer diverse planten aan bod.

Meld je aan voor deze praktijkopleiding interieurbeplanting en behaal je certificaat.