Opleiding interieurbeplanting

Wil jij graag meer praktische kennis opdoen over het professioneel verzorgen van en adviseren over beplanting in en voor bedrijven? Een goede basiskennis over dit mooie vak? Vanaf de 1e lesdag krijg je al handvaten om direct in de praktijk toe te passen!

Inhoud van de 4 daagse opleiding

De opleiding bestaat uit 3 opleidingsdagen van 8:30 uur tot ongeveer 15:00 uur en de 4e dag wordt afgesloten met een examen. We zullen jullie veel in de praktijk laten zien, ervaren en laten oefenen. We wandelen regelmatig door de kassen, waarbij we altijd openstaan voor vragen.

Examen (duur tot 13.00 – 14.00 uur, afhankelijk van de grootte van de groep)

Dit bestaat uit een theoriegedeelte (open en meerkeuze vragen) en een praktijkgedeelte.
Aan de praktijk hechten wij de meeste waarde. Wij vinden het heel belangrijk dat je aan het einde van deze opleiding de meest gangbare binnenplanten kent, herkent en weet hoe en waar je ze moet plaatsen. Wat de basisbehoeften per plantsoort zijn en je zo dus ook goed de klant kan adviseren en de planten juist kan verzorgen.
De opleiding wordt afgesloten met een examen. Bij voldoende resultaat ontvang je van ons een Certificaat: “Opleiding interieurbeplanting”.

Kosten en data

De kosten voor deze opleiding bedragen € 750,- excl. BTW.
Via de landelijke organisatie COLLAND (samenwerkingsverband tussen fondsen en regelingen in de agrarische en groene sector)
zijn er mogelijkheden voor subsidies voor leerbedrijven. Informeer via www.colland.nl of je (leer)bedrijf hiervoor ik aanmerking komt.

De nieuwe data voor 2023 zijn:

Januari/februari:
Donderdag 26 januari = VOLGEBOEKT
Donderdag 2 februari = VOLGEBOEKT
Donderdag 9 februari = VOLGEBOEKT
Donderdag 16 februari = VOLGEBOEKT

April/mei:
Donderdag 13 april Nog paar plekken vrij!
Donderdag 20 april Nog paar plekken vrij!
Dinsdag 25 april Nog paar plekken vrij!
Donderdag 4 mei Nog paar plekken vrij!

September:
Donderdag 7 september
Donderdag 14 september
Donderdag 21 september
Donderdag 28 september

November:
Donderdag 2 november
Donderdag 9 november
Donderdag 16 november
Donderdag 23 november

“Ik heb de cursus positief ervaren, ondanks dat ik wel uit het vak kom heb ik toch weer bij geleerd. De cursus wordt op een ontspannen, relaxte en afwisselende manier gegeven, waardoor er veel blijft hangen wat er verteld wordt.

Ook de groepsdynamiek was erg leuk en leerzaam om elkaars ervaringen te horen en delen.”

Clazinus Van Stempvoort

“Hetty & Mira zijn 2 enthousiaste docenten met veel ervaring! Deze werkervaring hebben zij op een goede manier toegepast in de cursusdagen. Heb met veel plezier deze cursus mogen volgen. De combinatie tussen theorie en praktijk is goed in evenwicht. Vanuit alle invalshoeken van het werkveld worden casussen besproken en indien nodig dieper op in gegaan.

Nogmaals dank voor alle leerzame lessen!”

Esmee Tieben

“Enthousiasme, humor, liefde voor het vak, gedrevenheid en veel kennis van zaken zowel praktisch als theoretisch, dat is wat Hetty en Mira overbrengen in de cursus ‘Interieurbeplanting’. Dit alles goed gedocumenteerd in een cursusmap resulteert in het snel leren en onthouden van de lesstof. Theorie lessen gecombineerd met praktijklessen en veel ‘inzicht zaken’ en handigheidjes welke je direct kunt toepassen in je dagelijkse werkzaamheden.”

Sjoerd Pouwels

“Ik wil jullie via deze weg nogmaals hartelijk danken voor de leerzame en leuke lessen van de afgelopen maand en natuurlijk ook met het behalen van mijn Certificaat Basisopleiding Interieurbeplanting. 
De theorie en praktijk uit deze lessen kan ik nu dagelijks tijdens mijn werkzaamheden in de praktijk gaan toepassen. Hierdoor heb ik er ook een nieuwe en frisse blik op gekregen.

Veel succes voor nu en in de toekomst en ga zo door gezamenlijk!”

Tom Hofman

Tijdens de opleidingsdagen behandelen we de volgende onderwerpen

Soorten systemen plus watergift in de interieurbeplanting / Kunstbeplanting / Assortiment (kennis, dit zal elke lesdag terugkomen)

Er zijn heel veel soorten systemen in de interieurbeplanting in omloop. Alleen bij bijvoorbeeld semi hydrocultuur zijn er al 4 verschillende mogelijkheden van opplanten. En er komen telkens nieuwe soorten substraat bij. Niet alle planten zijn namelijk geschikt om op hydrocultuur te zetten. Wij laten zien hoe deze verschillende systemen zijn opgebouwd en geven de voor en nadelen erbij.
Ook tippen we de diverse soorten kunstbeplanting aan en hoe je deze kunt onderhouden. Elke lesdag nemen we diverse planten door: niet alleen de Latijnse namen, maar ook vertellen we je over hun standplaats en hoe je ze moet verzorgen en snoeien en hoe je de goede plant op de juiste locatie kan adviseren.

Plantenverzorging & groeiomstandigheden/Snoeien

We leren je waar je allemaal rekening mee moet houden, alvorens je een plant in een plantenbak plaatst. Niet alle planten kunnen overal staan, bovendien willen we graag dat de planten lang meegaan in een goede conditie. Gelukkig hebben we hier invloed op! Snoeien is een belangrijk onderdeel van de dag: om de planten mooi te houden, moeten we af en toe de snoeischaar pakken. We leren je hoe en wanneer je de verschillende plantensoorten moet snoeien.

Herkennen van ziekten en plagen

We leren je om tijdig de schadebeelden te herkennen en daar direct op te anticiperen. Tegenwoordig gebruiken we op allerlei manieren milieuvriendelijke bestrijdingen tegen ongedierte, ziekten en plagen in de planten.

Klantgericht denken en handelen

Hoe ga je correct en netjes om met de klanten, je collega’s en heb je dus op een leuke manier contact met elkaar en de klant! Wij hechten veel waarde aan een fijne omgang met je klanten. Klantgericht denken en handelen is dus belangrijk. O.a. bespreken we: Hoe ga je om met afgesloten kamers, met aparte werktijden, met koffiebakken. Hoe ga je goed en informatief om met contactpersonen en ook onderling met collega’s binnen je eigen bedrijf. En er komen weer diverse planten aan bod.

Meld je aan voor deze praktijkopleiding interieurbeplanting en behaal je certificaat.